Saturday, 31 August 2013


IT QUIZ



1.) If you +1 on Google+.Then what is it on Facebook?
Ans: Like

2.) An Acquarium inside a Macintosh is called what?
Ans: Macquarium

3.) Apple is on the NASDAQ as 'AAPL'.What is it known on NYSE?
Ans:It remains AAPL 

4.) Name the company which is Tata's electronic store range?
Ans: Croma

5.) Sun Microsystems has been acquired by which famous company?
Ans: Oracle

6.) Google's service that incoporates social networking,news & chat?
Ans: Google Wave 

7.) Two guys at  Percept software started what that revolutionized the world of television?
Ans:IPTV

8.) Microsoft's  service that was earlier classified only for US military use & was known as 'Munitions'. Its known by a different name today.
Ans: MSN TV

9.) Intelliweb Mouse is by which company?
Ans: Microsoft

10.) What was originally to be named '80856' but couldn't trademark it.What was it later named?
Ans: Pentium

11.) Which is the famous device does Foxconn manufacture for Amazon?
Ans: Kindle

12.) Expand JAR with filename extension
Ans: Jave ARchive

13.) High-bandwidth Digital Content Protection (HDCP) is a a form of digital copy protection from this compnay which is famous for making chips. Identify the company?
Ans: Intel

14.) Chase Bishop  is less known for his innovation for Microsoft. It is one of the prime offerings of Microsoft. Identify the product he designed?
Ans: Windows

Wednesday, 28 August 2013


TECH QUIZ


1.) This penguin character is the mascot of Linix Kernel. Name this penguin? 

A: TUX 

2.) We have independence day, republic day, science day etc. Like that, this day was first observed on 28 August 2004. Since 2006, it has been observing in the third saturday of September every year. What is significance of this day? 
A: Software Freedom Day(SFD) 

3.) Shelfari is a social cataloging website for books. Shelfari users build virtual bookshelves of the titles they own or have read, and can rate, review, tag, and discuss their books. Which company is offering this service? 
A: AMAZON 

4.) Which is the world's largest mobile operator with more than 600 million subscribers as of March 2011? 
A: China Mobile 

5.) What do you mean by Data archaeology? 
A: It refers to the art and science of recovering computer data encrypted in now obsolete media or formats. http://en.wikipedia.org/wiki/Data_archaeology 

6.) "Patni Computer Systems " was it's former name. How do you know the company now? 
A: iGATE Patni 

7.) It was started in 1999 by 10 industry professionals who came from Cambridge Technology Partners, Lucent Technologies and Wipro. This company crossed USD 100 million in revenues in April 2006 & has been involved in the creation of Bluetooth technology and is an Associate Member of the Bluetooth Special Interest Group. 
A: Mind Tree Ltd. 

8.) It is a technology introduced by Intel Corporation that uses NAND flash memory modules to reduce the time it takes for a computer to power up, access programs, and write data to the hard drive. During development, the technology was codenamed Robson. How do you know this technology? 
A: Intel Turbo Memory 

9.) This gaming console was known by the code name of "Revolution" until April 27, 2006, immediately prior to E3(Electronic Entertainment Expo). How this console is popular now? 
A: Nintendo Wii 

10.) It is the brand name of an LCD color display technology produced by Sharp Electronics. The technology utilizes a fourth color subpixel, yellow, in addition to the standard RGB color subpixels, which Sharp claims increases the range of displayable colors, and which may mimic more closely the way the brain processes color information. Name the technology? 
A: Quattron 


TCS IT WIZ 2013 HYDERABAD QUESTIONS

1.The logo consists of Nordic runes of the king initials. According to legend, the king gained his nickname due to his love for berries which stained his teeth. Identify the technology ?
Ans: Bluetooth
2.In the world of technology, what does the acronym BYOD stands for ?
Ans: Bring Your Own Device
3.It started int he year 1938 as a small trading company with forty employees located in Su-dong. It dealt in groceries produced in and around the city and produced its own noodles. Who is this electronics giant ?
Ans:Samsung
4.While PB & J stands for peanut butter and jelly, now it also stands for Process,Bureaucracy & Jams. Which technology company started this concept?
Ans: Yahoo
5.Turing awards recipient, computer scientist John McCarthy, coined this term in 1956 which means 'the science and engineering of making intelligent machines'. What term ?
Ans:Artificial Intelligence
6.In the term mVoIP, VoIP stands for 'voice over Internet Protocol', What does 'm' stands for?
Ans:Mobile 
7.According to a Google 2012 study which movie toped the 'most searched movie in India' category ?
Ans:Ek Tha Tiger
8.Under the aegis of Mr. Sam Pitroda , this was started to provide thousands of students' access to the best online study material through its vision of connecting classrooms across India.They recently concluded their first public lecture series on the theme 'Democratizing Information, justice, equality and the rule of law' at Delhi University. What is being talked about ?
Ans: National Knowledge Commission
9.'Present Yourself' is the tagline of which company ?
Ans: Slideshare
10.According to wikipedia, this involves various aspects of farm management such as plowing land,planting, growing and harvesting corps, harvesting trees and bushes, and raising livestock. What ?
Ans:Farmville
11.Logo of ?

Ans:Google Drive
12.Who invented this , hint: It is the first CRT


13.Identify this person

Ans:Som Mittal
14.According to the american dialect , Which word in IT was coined the word of the year 2012 ?
Ans:Hashtag 
15.Identify the logo

Ans: Microsoft Pixelsense
16.Who wrote this book


Ans:Clayton Christensen
17.Identify the Social Networking Site
Hint:Acquired by Justin Timberlake recently

Ans:Myspace
18.This is the method of retrieving another users data,such as personal details and credit card info. What?
Ans:Phishing
19.Name the famous comic strip by Scott Adams which has now been digitized and is available for download

 Ans:Dilbert
20.When someone pointed out that the tiny buttons on company's device looked like a collection of small seeds. Also the fact that the phones were manufactured only in black.Thus what name what given to the phone ?
Ans:Blackberry

Wednesday, 21 August 2013

SOME OLD QUESTIONS


1.What is LEP moniter?
A.Light Emitting Plastic monitor
2.Who tolled that “'PLAYSTATION' is poison”
A.Hugo Shaves
3.Which company produces 'Kayak'?
A.Qualcom
4.What is 'i' in 'imac'?
A.Internet
5.How many gigabytes to a terabyte?
A.1024
6.Whatwas developed by Lary Wall as a replacement for AWK, a text processing language?
A.Perl
7.What two words from the company name intel?
A.INTegrated Electronics
8.Smartphones are software for mobile phones from which company?
A.Microsoft
9.Which global IT major owns iflex?
A.Oracle
10.From which country does the telecom giant Telstra originate?
A.Australia
11.Which world-famous word processing was first released by Micropro in 1978?
A.WordStar
12.Which is the email service that was advired by yahoo in 1997?
A.Rocketmail
13.'What are you doing right now' is the punchline of whom?
A.Twitter
14.What did Gerschke and Warnock start in 1982?
A.Adobe
15.Peter Thiel,Ken Howery and Luke Nosek founded which online payment company in 1998?
A.Paypal

Special Quiz Questions........


1.Google's online payment processing system is called... ?
A.Google Checkout
2.If it's Flickr for Yahoo, what is it for HP?
A.Snapfish
3.If it's Flickr for Yahoo, what is it for HP?
A.GoToMeeting
4.Whose `Live' is to rival Intel's Viiv technology?
A.AMD
5.`Mine of Information'(MOI) and `The Information Mine' (TIM) were the names considered for... ?
A.'World Wide Web'
6.Which very popular site was founded by Chad Hurley, Steve Chen and Jawed Karim in February 2005?
A.You Tube
7.If it's iPod for Apple, then for whom is it iRiver?
A.South Korea's Reigncom
8.What is sometimes abbreviated as `<108,SYM,109>P'?
A.Microprocessor
9.Name the technology devised by AMD, originally for notebooks, to curb power consumption by slowing down the processor when workload is reduced.
A.Cool n' Quiet
10.Whose low-cost PC project is called `Personal Internet Communicator'?
A.AMD
11.If Apple has the Shuffle and Creative the Zen, who has Sansa?
A.Sandisk
12.Who launched the Z5 to rival the iPod Nano?
A.Samsung
13.Which cyber-major picked up Serious Magic, a privately held maker of video production software?
A.Adobe
14.What was called `God's Programming Language' in the glossary of `The OpenGL Programmers Guide'?
A.The programming language C.
15.What was created in 1999 as the "Ethicode Artificial Conscience Project"?
A.The Jatalla search engine.

Tuesday, 20 August 2013


TCS IT WIZ AHMEDABAD PRELIMS


1.Department of electronics developed a web based system called PPS.Who launched it this year ?
Ans:Kapil Sibal
2.ETS (Educational Testing Services) the world's largest private non profit educational testing and assessment organization has recently launched the first mobile app for one of its flagship exams. Which exam is this that could get you admissions in the USand other English Speaking nations?
Ans:GRE
3.Which French IT MNC was in the news in 2011 due to the CEO's decision to eliminate internal emails across the organization? They were also in the news during the 2012 London Olympics.
Ans:Atos Origin  
4."Just spent amazing time with Colbert?" Is he sane? " which former American president's tweet?
Ans:Bill Clinton
5.This is a type of internet bot that aims to vote automatically in online polls, often in a mailicious manner in order to impact the result of a poll. What are they called ?
Ans:Votebot
6.MobiCash Easy is mobile wallet offered by which major bank in India?
Ans:SBI
7.On ebay census of most online shoppings.Which city topped? 
Ans:New Delhi
8. Identify


Ans:Segway
9.In November 2012, which company along with Alaska Airlines Flight Quest, launched an open data challenge to the world's best data gurus to delve into two months worth of Flight Stats, flight data, and come up with algorithms that could predict airplane arrival time more precisely
Ans:General Electric
10.It is named after former American NBA player Larry Bird. What is being spoken about ?
Ans:Twitter logo
11.What is the full form of DRM in Digital World
Ans:Digital Rights Management
12.Identify


Ans:Google Maps(Treasure Mode)
 13.Still used to this day, it was devised and created in the early 1870s by Christopher Latham Sholes, a newspaper editor and printer who lived in Milwaukee.What ?
Ans:Qwerty
14.It is the smallest controllable element of a picture represented on the screen. The word is portmanteau of picture and element. What is being spoken about ?
Ans: Pixel
15.What is the full form of ENIAC ?
Ans: Electronic Numerical Integrator and Computer
16.Identify the logo


Ans:Uncyclopedia
17.it is defined as a finite list of well-defined instructions for calculating a function. It is applicable in both computer science and mathematics.What is being spoken about ?
Ans:Algorithm
18.What is being blanked here



Ans:Instagram
19.Full Form of SSD ?
Ans:Solid State Drive
20.Identify


Ans:IBM Smarter Planet

Saturday, 17 August 2013

IT QUIZ



1.Whichcompany was found on 1993 by Jen-Hsun Huang and Chris Malachowsky?
A.Nvidia
2.Expand OLED
A.Organic Light Emitting Diode
3.Project Gutenberg is from whom?
A.Michael S Hart
4.Expand QRIO
A."Quest for cuRIOsity”
5.This company was formerly known as Tandy Corporation.Identify the company?
A.Radioshack
6.This company was found on 1940 by Marty Bromely, Irving Bromberg, and James Humpert.Id
A.Sega
7.What is SGI
A.Silicon Graphics Inc.
8.This company was founded in New Delhi in 1983 by Mr.Deepak Puri.Id
A.Moserbaer
9.Expand NASDAQ
A. National Association of Securities Dealers Automated Quotations Systems
10.This company was founded in Tokyo,Japan (1917),a multinational corporation specializing in optics and imaging.Id
A.Nikon
11.Expand PDP
A.Plasma Display Panel
12.From where the name Pixar come?
A.from pixel and the co-founder's name, Alvy Ray Smith
13.What is the Full form of SVG?
A: Scalable Vecyor Graphics.

14.Which doyen of the Indian IT industry resigned from the company he built to start up "Happiest Minds India Ltd"?

A.Ashok Soota
15.Connectix Quickcam was the first of which type of digital cameras?
A.Webcam