Thursday, 15 August 2013

PREVIOUS YEARS TCS IT WIZ QUESTIONS

PART-1

1.) Jesse James Garrett coined this term in 2005?
A: AJAX
2.) What would you call a list of contacts that the user deems are acceptable to receive e-mails from and should not be sent to the trash folder.?
A: e-mail Whitelist
3.) It was co-founded in mid 2004 by entreprenurs Greg Tseng and Johann Schleier-Smith, who wanted to build a “Teen Yahoo or next MTV”. What's it?
A: Tagged
4.) This logo was designed with Droid Font Family created by Ascender Corp. The typeface is Norad.The RGB color value in hexadecomal is A4C639.?
A: Android
5.) He is the architect of “High Performance Computing and Communication Act of 1991”?
A: Algore
6.) Nokia got Erik Spiekermann to design the font for their current logo. What is the font called?
A: Nokia Sans

PART-2
Special thanks to Utkarsh Singh, helped for this post

1.) Identify the multi-national company from Korea? Came on India in 1995.

Ans: Samsung 
2.) http://akebono.stanford.edu/X was it's first URL, where X is the company name itself. What is X?
Ans: Yahoo
3.) This is the old logo of?

Ans: Samsung
4.) The company got its name the mathematical figure which denotes the number 'one followed by a hundred
zeros'
Ans: Google
5.)  Identify the mascot? And whose it is?
Ans: The mascot is called Liam. And it's of Yahoo Mail


TCS IT WIZ QUESTIONS 


1. James Ghosling is considered the father of which language?

A.Java
2.If the domain for India is .in then which country is .pk?
A.Pakistan
3.What is the name for a modulating and demodulating device?
A.MODEM
4. How do we know CTR and Co. a company that started in 1911 with the Tabulating machine?
A.IBM
5. Newton was the operating system used by whom for their PDA's?
A.Apple
6. Tux the penguin is the mascot for what?
A.Linux
7. How was the Bell Telephone company set up by Alexander Graham Bell known more famously today?
A.AT & T
8. Completely automated public Turing test to tell computers and humans apart. What is it?
A.Captcha
9."Go" is a programming language developed by which company?
A.Google
10. Azure is a Cloud computing platform for whom?
A.Microsoft
11. Blyk is India's first youth-centered Interactive mobile service. Which telecom provider has launched this initiative?
A.Aircel
12. Curve, Bold, Torch, Storm are some of versions of which phone?
A.Blackberry
13. Which company was originally called galvin Manufacturing Company?
A.Motorola
14. Macbook air is a product from which company?
A.Apple
15. Which video portal has launched a new initiative called 'Box Office' wherein every month a Bollywood movie can be watched?
A.Youtube
16.Which young IT face was the Time Man of the year 2010?
A.Mark Zuckerburg
17. Which company in India has launched a new projector phone called PopCorn?
A.Spice
18. Which portal was the official partner of the ICC world cup 2011?
A.Yahoo!
19. edustrokes and careerstrokes,com are e-learning initiatives by which cricketer and current selector?
A.Kris Srikkanth
20. Firefox and Thunderbird are from whom?
A.Mozilla

Saturday, 10 August 2013

TCS IT WIZ STUDY MATERIAL
The following is a link to the study material by Srijit. B. Banerjee. Go through this scribd file as they might help you a lot for the preparations of TCS IT WIZ 2013.

TCS IT Wiz 2013 Bangalore Prelims


1.What did Alex Oloitiptip of Kenya have to do with TCS in Bangalore ?
Ans:He won the TCS 10K Marathon
2.Identify the logo

 Ans:Sina Weibo
3.What does SMTP stands for ?
Ans: Simple Mail Transfer Protocol
4.What is the full form of CERT ?
Ans: Computer Emergency Response Team
5.Identify this technology

Ans:RFID Credit Card
6.What was started by Matt Mullenweg and Mike Little ?
Ans:WordPress
7.What was initiated with "Me At The Zoo" ?
Ans:  Youtube (Me at the zoo is the first video uploaded on Youtube)
8.Whose April fool ad is this ?(Inflatable Laptop)

 Ans:Toshiba
9.Who is this ?

Ans:Sundar Pichai
10.ICONIA B1 is the newest low cost tablet to be launched in the market. Which company has launched it ?
Ans:Acer
11.'10,000 startups', a program to look  for innovative technology start ups across the country has been launched by which industry body?
Ans:Nasscom
12.In Internet culture, the X rule is a rule of thumb pertaining to participation in an internet community.Identify X
Ans:1% rule
13.'Flip Ahead' is a feature which was launched on Internet Explorer. In which version did it released ?
Ans:Internet Explorer 10
14.What does JPEG stands for ?
Ans: Joint Photographic Experts Group
15.What is so special about the IBM Simon which was launched in the year 1992?
Ans:First Smart Phone
16.NMDC and IndusInd will replace SIEMENS and which other company in the 50-Share NIFTY benchmark with effect from April First.
Ans:Wipro
17. X is a website and mobile app that uses social media analytics to rank its users according to online social influence via the "x Score", which is a numerical value between 1 and 100. In determining the user score, x measures the size of a user's social media network and correlates the content created to measure how other users interact with that content. What is X ?
Ans:Klout
18.Twitter has recently launched its own video capture service, which lets users take and post 6 second video films and embed them into their tweets. Name the app ?
Ans: Vine
19.It refers to uniquely identifiable objects (things) and their virtual representations in an internet-like structure. The term was first used by British technology pioneer Kevin Ashton in 1999. What term ?
Ans: Internet Of Things
20.Identify this device(hint:default tone of iPhone)

Ans:Marimba Jom

UAE PRELIMS 2013 QUESTIONS




1.What in the world of computers was initially designed to prevent phosphor burn-in on CRT and plasma computer monitors?
Ans:Screen Saver
2.What do you call a person who spends a great deal of his time on computers ?
Ans:Mouse Potato
3.What is this called?


Ans:Blue Screen of Death
4.Which was the most used term on the internet in 2012?
Ans:Hashtag ( # )
5.Who are they ?
Ans:MS Office Assistants 
6.Identify her ?
Ans:Virgina Rometty 
7.Which company provided solutions for the New York Half marathon ?
Ans:TCS
8.Who was the Times Person of the Year for the year 2006 ?
Ans:You ( Reference to the millions of people contributing to the internet)
9.Identify the logo ?
Ans:Dropbox
10.Which term is used to describe a computer security expert who uses hacking with ethical intentions like improving security of workstations ?
Ans:White Hat Hacker
11.Identify


LEARN IT BY HARD #TCS IT WIZ PART 2


1. Name the inventor of the Lisp programming language who is also credited withcoining the term ‘Artificial Intelligence'.

2. Tim Cook is the COO of…?
3. Which famous brand has launched ‘TheSmokingJacket.com', a site that contains nonudity but plenty of sex talk and jokes?
4. Name the famous American politician who has sparked off a Twitter meme by coininga new word ‘refudiate' in the tweet and drawing comparisons with Shakespeare?
5. Who is to buy off most of telecom giant Motorola's wireless network equipment business for about $1.2 billion?
6. Paul D. Ceglia recently attracted headlines by claiming to own 84 per cent of whichhappening site by citing a contract he signed with the latter's founder?
7. What is the ‘Gorilla Grip of Death'?
8. Name the American actor who held the patent that is the basis for the Wi-Fi, GPS andmobile communications that we use today.
9. Thomas Flowers designed the world's first programmable electronic computer. Whatwas it called?
10. If it is Dennis Ritchie for C, then who is it for D?

Answers

 1. John McCarthy.
2. Timothy Cook
3. Playboy
4. Sarah Palin.
5. Nokia Siemens.
6. Facebook
7. The now problematic way of holding the Apple iPhone 4 that affects the antenna's performance.
8. Hedy Lamarr.
9. Colossus
10. Walter Bright.







LEARN IT BY HARD #TCS IT WIZ



1. Thanks to 35 CPU-years of idle computer time from which tech giant have a team of researchers shown that when solving a Rubik's Cube, no position requires more than 20moves?

2. Frash has been creating a buzz for some time among iPhone and iPad enthusiasts.What is it?
3. What historic ruling did the US Copyright Office give on July 26 as regardsmanufacturer's protection mechanisms?
4. Which two manufacturers supply the NAND flash RAM chips for the iPad?
5. Name the rendering engines used in Firefox and Internet Explorer.
6. According to the Gartner figures for worldwide mobile device sales for the secondquarter of 2010, name the three makers with more than 10 per cent share.
7. Name the content focussed start-up with a beverage-sounding name, founded by aformer Google AdSense exec Gokul Rajaram, which has been snapped up by FaceBook for $10 million.
8. What is Asus' upcoming tablet called?
9. Ivan Seidenberg is the CEO of…?
10. What is ‘Muro' unveiled recently?


Answers

1. Google, of course!
2. It's a new third-party tool that for jailbroken devices that adds Flash compatibility.
3. It said that jailbreaking any mobile device did violate federal copyright law.
4. Toshiba and Samsung.
5. Gecko and Trident.
6. Nokia, Samsung and LG.
7. Chai Labs.
8. Eee Pad.
9. Verizon.

10. It's a free, HTML5-based Web drawing tool from DeviantArt, the popular socialnetwork for artists